Tove Steinbo: "Fargene har betydning når du har et hode som halter.

045.jpeg

Tove Steinbo er fargekspert, har skrevet boken ”Fargene forteller” og har bloggen www.fargeneforteller.blogspot.com. Hun har også et forhold til farger knyttet til vår psykiske og fysiske helse.

Her forteller Tove:

Klart at det å oppleve hjerneslag er et sjokk. Og selv om man kommer seg på bena igjen, er det flere ting som kanskje ikke fungerer like bra som tidligere. Jeg husker at min mor fikk hjerneslag da hun var 48 år. Det var et sjokk. Vi visste ikke like mye da som nå.

IKKE-FARGER OG DEPRESJON
Depresjon kan følge med, og da er det viktig å ikke omgi seg med bare «ikke-farger» - sort, grått og hvitt. Den minimalistiske trenden vi har hatt i minst 15 år nå, er ikke bra for helse, velvære og trivsel! Farger er mye mer enn smak og behag, mote og trend! Men hva er farger?

Vi sier at noe er rødt, gult eller blått, men egentlig er det feil. Ingenting er rødt, det er bølgelengdene i lyset, med sine ulike signaler, som blir oppfanget av øynene våre. Og i løpet av et sekund foretar øynene milliarder av kalkulasjoner. Øynene sender signalene videre til hjernen, som foretar en komplisert «databehandling» for å oppnå et forståelig bilde. Dermed opplever vi en genser som grønn eller rød.

Victoria Finlay skriver i boken sin, Colour, at for å forstå fargenes vesen, er det enklere ikke å tenke så mye på at noe er en farge, men at noe lager en farge.

008-2.jpg

FARGER GJØR OSS RASKERE FRISKE
Men hva skjer så med disse signalene? Jo, hjernen sender dem videre rundt i kroppen, til blant annet kjertler, som produserer hormoner. Og disse hormonene har innvirkning på mye - forbrenningen i kroppen, på søvnmønsteret vårt, seksualiteten vår og mye annet.

Farger er også viktig for at vi skal bli raskere friske etter sykdom, og de er viktige for å få appetitt. Mange mister appetitten når de blir syke. Den tidligere direktøren ved Radiumhospitalet, Jan Vincents Johannessen, var tidlig klar over dette, og derfor kjøpte han blant annet vakre, fargerike bilder som ble hengt opp på pasientrommene på sykehuset.

GOETHE: ”KAN OGSÅ BLI FOR MYE FARGER”
Kanskje er vi ikke engang klar over at fargene påvirker oss, fordi det skjer på et dypt underbevisst nivå. Den store vitenskapsmann og dikter, Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), var den første i moderne tid som hevdet at farger var mer enn et fysisk fenomen. Naturvitenskapen den gang tok ikke dette seriøst. Men Goethe sa at «dere skal alltid gjøre deres forsøk utenfor menneskekroppen. Men ikke noe instrument er mer følsomt enn den». Goethe hadde ikke utstyr som kunne brukes til å bevise dette, men det har vi i dag.

Vi kan kople opp hjernen, og avlese på dataskjermen hvordan vi påvirkes av ulike farger. Vi kan avlese blodtrykk og puls. Men Goethe sa også at balanse er viktig. For mye, sterke farger kan være like uheldig som fravær av farger. Hans store bok om farger, Goethes Farvelære, utkom i 1810.

Skal du nyttiggjøre deg fargene, bør du vite hva den enkelte farge har av egenskaper og påvirkningskraft, både på godt og vondt. Det finner vi i fargepsykologien. Et eksempel på det kan være at for eksempel hjertepasienter bør unngå mye rødt, som er en urolig og opphissende farge. Grønt er den beste fargen i denne sammenhengen.

NYTTIGE FARGER VED HJERNESLAG
Hva så med dem som har hatt hjerneslag? Det er jeg ikke ekspert på, men jeg har forsøkt å finne frem til to farger som jeg vil tro kan være nyttige.

009-2.jpg

ORANGE
Oransje er livsgledens farge, og ettersom mange blir deprimerte etter et hjerneslag, kan den løfte humøret. Oransje er antidepressiv og kan derfor gi humøret et løft. Den gir deg styrke og hjelp til å takle tap, sorg og fortvilelse. Oransje er, i likhet med den røde, også en farge som oppfordrer til bevegelse og fysisk aktivitet. Og etter et hjerneslag trenger man et lite puff for å gå en tur eller komme i gang med trening. Men den energiske, oransje fargen er så mye mer følsom, vennlig og humoristisk enn den røde. Men den kan nok gjøre deg litt rastløs, men kanskje er det bra? Du kan jo ikke bare sitte i sofakroken!

Oransje fremmer også nytelse. Nyt samvær med familie og venner, en god samtale, god mat og en tur i vakker natur. Oransje er også en romantisk farge, derfor sier den at du skal sette på romantisk musikk, tenne stearinlys og kose deg med din partner. Den sensuelle oransje fargen fremmer også seksuell nytelse.

Kjøp deg et oransje pledd eller en oransje skjorte/genser, og nyt fargen! Hvis du ikke liker oransje, bruk den likevel. Gjør deg til venns med denne fargen, som vi alle trenger. Du skal se at den vil gjøre underverker. Farger er som sagt mye mer enn det å like og ikke like.

017-2.jpg

BLÅ
Blått og oransje er så ulike som det nesten er mulig i fargenes verden. Mens oransje påvirker oss fysisk, er blått en mental farge, og den bringer avkjøling, hvile og ro. Åndedrettet, pulsfrekvensen og blodtrykket synker når vi omgir oss med blått. Den blå fargen fjerner stress, og når kvelden kommer, hjelper den oss til å sove. Men er fargen for mørk, kan den bli tung og sørgmodig, og vi kjenner uttrykket «feeling blue».

Jeg vil nok ikke anbefale mye blått i mine omgivelser etter et hjerneslag, men noe blått på soverommet er bra. Og grunnen til at jeg likevel har valgt den blå som anbefaling nummer to, er at den styrker kommunikasjon skriftlig og muntlig. Og etter et hjerneslag kan noen få problemer med tale og skriving (afasi). Derfor kan et blått skjerf, en blå genser/skjorte eller lignende være bra å ha på når man skal oppøve kommunikasjon.

Dessuten er det en annen måte å bruke blått – SPIS BLÅBÆR! Og da mener jeg ikke de store blåbærene som er hvite inni, men de norske, som du selv kan plukke i skogen til høsten. Det er stoffer i blåbærene, blant annet antocyaniner (pigmenter) som nesten kan trylle. De blå matvarene dreper «frie radikaler» raskere enn noe annen mat. Og blåbær og bjørnebær er klare vinnere blant de blå matvarene. Blåbærene inneholder mange ulike antocyaniner i store konsentrasjoner, det gjør dem så fantastiske. De inneholder også klorogensyre, og begge er også kreftbekjempere. På grunn av de betennelseshemmende stoffene som også finnes i blåbær, blant annet fargestoffet cyanidin, og antocyaninene, ser det nå ut til at blåbær også kan beskytte hjernen mot aldringsprosesser. Her er vi inne på hjernen, så hvorfor kan ikke blåbær da også være godt ved hjerneslag? Jeg bare spør!

Det fører for langt å skrive mer om dette her, men er du interessert, søk i bloggen min (litt langt nede på høyre side) med ordet blåbær, så får du opp flere innlegg. Det står vel mest om dette i innlegget fra 13.9.2014.

MAT I ALLE FARGENE PÅ TALLERKENEN
Nå forstår du kanskje at de ulike fargene har stor betydning for alt levende, både når det gjelder mat, klær og interiør. En gammel forretningsforbindelse fra Italia fortalte meg at eldre kvinner i Italia alltid sa at man skal ha alle farger på tallerkenen hver dag. Husk det!

Jeg vil også gjengi det Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi, sier i magasinet til Statsbygg, Åpent rom, i 2009: «Vakre sanseinntrykk utløser gode følelser og tanker, som igjen influerer på somatiske og fysiologiske kroppsfunksjoner. Det er helsebringende å sanse noe vi synes er pent og dermed verdifullt: Blodomløpet, lymfesystemet, nervesystemet og andre kroppsfunksjoner avhenger av sinnstilstanden, hva vi tenker på og hvordan vi føler. Sanseinntrykkene har dermed både direkte og indirekte betydning for helse og velvære, for følelsen av overskudd og energi».

FARGER IKKE ”KVINNEGREIER”
Jeg håper mitt innlegg kan skape mer forståelse for betydningen av farger, både for kvinner og menn. Menn tror ofte at farger er noe «kvinnegreier», men da tar de feil. Fargene har betydning for alt levende. At ikke menn har like stor interesse for farger, har visstnok med kromosomene våre å gjøre.

Du kan lese mer om farger på bloggen min www.fargeneforteller.blogspot.com, eller i boken ”Fargene forteller - Om fargenes betydning – symbolsk, psykologisk og estetisk.”

Med fargeglade hilsener fra Tove Steinbo. Forfatter, blogger, kurs- og foredragsholder.

mestringjan schwencke